Wat is Systema?

Wat is Systema?

Filosofie achter Systema

Filosofie achter Systema
Systema (van het woord “SYSTEEM”) is zo genoemd omdat het een compleet systeem van leerconcepten en trainingsmethoden is. Deze verbeteren het functioneren van het lichaam en vergroten de fysieke en mentale weerbaarheid. Zelfverdediging is in het oorspronkelijke systeem één van de onderdelen van het grote geheel.  Het doel is dat je training en houding jouw lichaam en geest, of die van je partner, opbouwen en versterken. Bij Systema trainingen ligt de nadruk op ontspanning en ademhaling. Hierdoor kun je in conflictsituaties je geestelijke rust bewaren en daardoor effectiever reageren. Systema trainingen maken je bewust van jouw eigen, interne spanningen, waarna je ze vervolgens los kunt laten. Hierdoor vermindert stress. Dat is niet alleen in gevechtssituaties waardevol, maar heeft een algemeen positief effect op je gezondheid.

Oorsprong Systema

Systema vindt zijn oorsprong bij de Kozakken. (Kozak komt van het Turkse  woord “quzzaq” wat “avonturier” of “vrij man” betekent) en is terug te voeren naar de tiende eeuw. De kozakken leefden in Oost-Europa, Oekraïne en Aziatisch-Rusland. Hun vijanden kwamen uit alle windhoeken. En allen streden ze op verschillende wijze en met verschillende wapens. Gevechten vonden plaats op verschillende terreinen, tijdens ijskoude winters of snikhete zomers. Vanwege al deze factoren, ontwikkelden deze  krijgers een praktische vechtkunst. Eén, die onder alle omstandigheden bijzonder effectief was. Vijanden kwamen er al snel achter dat men echt een probleem had als het tot gevechten kwam. Lang is deze vechtkunst ‘verborgen’ gebleven voor het westen. Met name in Kozakken-kring werd het doorgegeven van ouderen op jongeren. Rond ca. 1990 werd het ook als effectieve zelfverdedigingsvorm onderwezen aan burgers in Noord-Amerika en West-Europa en inmiddels wordt het wereldwijd beoefend.

Pijlers van Systema

De kern van Systema kan worden samengevat in de volgende vier begrippen.

  • De ademhaling is belangrijk voor een goede zuurstofvoorziening, maar ook in stress situaties is een goede ademhaling essentieel om ontspannen te blijven.
  • Beweging is de eerste vorm van zelfverdediging, een trap ontwijken is beter dan incasseren. Zo veel mogelijk mobiel zijn is het credo. Indien mogelijk, ren je zo hard mogelijk weg.
  • Structuur is de derde pijler. Hiermee wordt de houding van een persoon bedoeld, de verdediging is gericht op het laten instorten ervan. Een hand tegen de kin brengt iemand veel sneller uit balans dan een reeks schoppen/slagen. Een vinger breken kan ook meteen een einde aan een gevecht maken.
  • Ontspannen is de vierde pijler. Veel technieken die op je uitgevoerd worden, zijn een stuk minder effectief als je ze zacht ontvangt. Dronken mensen doen dit vanwege de invloed van de alcohol vanzelf. De kunst is om dit in normale staat ook te kunnen. Ontspannen zijn, maakt Systema niet inefficiënt, integendeel. Het credo is dan ook: zacht ontvangen en hard geven.

Trainingsvorm

Vaak wordt er ‘langzaam’ getraind. Dit houdt de training veilig en voorkomt blessures. In een veilige gecontroleerde omgeving leer je slaan, ontsnappen, klemmen zetten etc. en tegelijkertijd omgaan met bijbehorende stress. Je lichaam en geest leren ook bewuster op een lager tempo. Bewegingen worden beter en je leert beter observeren. Afhankelijk van je niveau kun je de snelheid langzaam opvoeren. Veel technieken zijn dermate efficiënt dat ze sowieso beter rustig uitgevoerd kunnen worden.

Zelfverdediging

Systema is als effectieve zelfverdediging geschikt voor iedereen om te leren. Door vechtsport-experts wordt Systema de vechtsportontdekking van de eeuw genoemd. Systema is echter geen vechtsport. Systema kent geen wedstrijden of rangen, zoals judo of karate. Systema is een methode puur gericht op het verbeteren, dan wel vergroten, van de drie pijlers: weerbaarheid, gezondheid en persoonsontwikkeling.

KORTOM Systema:

  • is een zeer effectief weerbaarheid- c.q. zelfverdedigingssysteem
  • leert ons goed om te gaan met stressvolle en bedreigende situaties
  • is zeer goed voor het opbouwen en onderhouden van een uitstekende lichamelijke en geestelijke conditie
  • verbetert jouw lichamelijke en geestelijke gezondheid.