Wat is Systema?

Wat is Systema?

Oorsprong Systema

Systema (Russisch: Система) is van Russische oorsprong en terug te voeren naar de tiende eeuw. Rusland’s vijanden kwamen uit alle windhoeken. En allen streden ze op verschillende wijze en met verschillende wapens. Gevechten vonden plaats op verschillende terreinen, tijdens ijskoude winters of snikhete zomers. Vanwege al deze factoren, ontwikkelden de Russische krijgers een praktische vechtkunst. Eén, die onder alle omstandigheden bijzonder effectief was. Vijanden kwamen er al snel achter dat men echt een probleem had als het tot man tot man gevechten kwam. Na de Russische revolutie in 1917 werd  Systema verboden voor burgers. Slechts enkele experts bleven Systema in het geheim beoefenen. Wel werden de geheime speciale eenheden van het Russische leger (Spetsnaz) getraind in Systema. Hierdoor is het systeem bewaard gebleven.

Filosofie achter Systema

Filosofie achter Systema
Het heet “HET SYSTEEM” (in het Russsisch: Systema) omdat het een compleet systeem van leerconcepten en trainingsmethoden is. Deze verbeteren het functioneren van het lichaam en vergroten de fysieke en mentale weerbaarheid. Het doel is dat je training en houding jouw lichaam en geest, of die van je partner, opbouwen en versterken. Bij Systema trainingen ligt de nadruk op ontspanning en ademhaling. Hierdoor kun je in conflictsituaties je geestelijke rust bewaren en daardoor effectiever reageren. Systema trainingen maken je bewust van jouw eigen, interne spanningen, waarna je ze vervolgens los kunt laten. Hierdoor vermindert stress. Dat is niet alleen in gevechtssituaties waardevol, maar heeft een algemeen positief effect op je gezondheid.

Pijlers van Systema

De kern van Systema kan worden samengevat in de volgende vier begrippen.

  • De ademhaling is belangrijk voor een goede zuurstofvoorziening, maar ook in stress situaties is een goede ademhaling essentieel om ontspannen te blijven.
  • Beweging is de eerste vorm van zelfverdediging, een trap ontwijken is beter dan incasseren. Zo veel mogelijk mobiel zijn is het credo. Indien mogelijk, ren je zo hard mogelijk weg.
  • Structuur is de derde pijler. Hiermee wordt de houding van een persoon bedoeld, de verdediging is gericht op het laten instorten ervan. Een hand tegen de kin brengt iemand veel sneller uit balans dan een reeks schoppen/slagen. Een vinger breken kan ook meteen een einde aan een gevecht maken.
  • Ontspannen is de vierde pijler. Veel technieken die op je uitgevoerd worden, zijn een stuk minder effectief als je ze zacht ontvangt. Dronken mensen doen dit vanwege de invloed van de alcohol vanzelf. De kunst is om dit in normale staat ook te kunnen. Ontspannen zijn, maakt Systema niet inefficiënt, integendeel. Het credo is dan ook: zacht ontvangen en hard geven.

Trainingsvorm

Op internetfilmpjes zie je veel slow motion Systema en mensen die vrij gemakkelijk op de grond vallen. Dit heeft een praktische reden: full power uitgevoerd is de kans op blessures groot. Maar in een veilige gecontroleerde omgeving kan men op elkaars lichaam slaan, wurgingen uitvoeren, klemmen zetten etc. Zo wen je aan bijbehorende stress. Afhankelijk van je niveau kun je de snelheid langzaam opvoeren. Veel technieken zijn dermate efficiënt dat ze sowieso beter langzaam uitgevoerd kunnen worden.

Zelfverdediging

Systema is als effectieve zelfverdediging geschikt voor iedereen om te leren.Door vechtsport-experts wordt Systema de vechtsportontdekking van de eeuw genoemd. Systema is echter geen vechtsport. Systema kent geen wedstrijden of rangen, zoals judo of karate. Systema is een methode puur gericht op het verbeteren, dan wel vergroten, van de drie pijlers: weerbaarheid, gezondheid en persoonsontwikkeling.

KORTOM Systema:

  • is een zeer effectief weerbaarheid- c.q. zelfverdedigingssysteem
  • leert ons goed om te gaan met stressvolle en bedreigende situaties
  • is zeer goed voor het opbouwen en onderhouden van een uitstekende lichamelijke en geestelijke conditie
  • verbetert jouw lichamelijke en geestelijke gezondheid.