Phoenix Systema

Phoenix Systema: realistische zelfverdediging

Phoenix Systema geeft les in realistische zelfverdediging. Dit wijkt af van vechtsportbeoefening in een sportschool, omdat bij geweld op straat:

  • gewichtsklassen of leeftijdscategorieën niet gelden
  • het niet uit maakt (of voor een agressor juist wel) of jij een man of vrouw bent
  • agressors zich niet aan regels houden
  • er in veel gevallen meer dan 1 agressor is
  • geen scheidsrechter ingrijpt
  • de ondergrond niet comfortabel is als je valt
  • je kleding en schoenen niet op een gevecht zijn afgestemd.

Vandaar dus zelfverdediging op basis van realiteit. Met aandacht voor bijkomende psychologische effecten en hoe geweld te voorkomen. Door het tijdig signaleren van dreiging en/of in staat zijn deze situatie te de-escaleren.

Phoenix Systema gebruikt Systema (Kozakken zelfverdediging en filosofie) als basis van zelfverdediging, aangevuld met invloeden vanuit het Israëlische Krav Maga.

Systema is een bijzondere vorm van zelfverdediging. Black Belt Magazine stelt dat het één van de meest effectieve bestaande vechtvormen is. Daarnaast noemde de Verenigde Naties in 2007 Systema de meest humane vechtkunst van deze tijd.

Voor de-escalatie van conflictsituaties is Systema zeer geschikt. Maar indien nodig heeft het ook een fysiek passend antwoord op elk niveau van fysieke dreiging. Weerbaarheid op maat dus!

Systema is gericht op mentale en fysieke gezondheid. De basis is ontspanning, beweging, ademen en een juiste lichaamshouding. Je vormt het naar wat past bij jou. Daarom leer je niet eindeloos veel technieken of bewegingen, die wellicht helemaal niet passen bij jouw lichaam.

Hierom is Systema werkelijk geschikt voor iedere leeftijd, iedere lichaamsbouw,  jongen/man of meisje/vrouw. Systema helpt je aan een betere houding, goede ademhaling en een meer ontspannen lichaam, waarbij je beter met spanning kunt omgaan. Naast nuttig natuurlijk, zijn de lessen gevarieerd, leuk en ook gezellig!

Meer achtergrond over Systema vind je ook onder het het kopje ‘Wat is Systema?