Phoenix Systema: realistische zelfverdediging

Phoenix Systema geeft les in realistische zelfverdediging. Dit wijkt af van vechtsportbeoefening in een sportschool, omdat bij geweld op straat:

  • gewichtsklassen of leeftijdscategorieën niet gelden
  • het niet uit maakt (of voor een agressor juist wel) of jij een man of vrouw bent
  • agressors zich niet aan regels houden
  • er in veel gevallen meer dan 1 agressor is
  • geen scheidsrechter ingrijpt
  • de ondergrond niet comfortabel is als je valt
  • je kleding en schoenen niet op een gevecht zijn afgestemd.

Vandaar dus zelfverdediging op basis van realiteit. Met aandacht voor bijkomende psychologische effecten en hoe geweld te voorkomen. Door het tijdig signaleren van dreiging en/of in staat zijn deze situatie te de-escaleren.

Phoenix Systema gebruikt Systema (Russische vechtkunst) als basis van zelfverdediging, aangevuld met invloeden vanuit het Israëlische Krav Maga.

Systema is een bijzondere vorm van zelfverdediging. Black Belt Magazine stelt dat het één van de meest effectieve bestaande vechtvormen is. Daarnaast noemde de Verenigde Naties in 2007 Systema de meest humane vechtkunst van deze tijd.

Voor de-escalatie van conflictsituaties is Systema zeer geschikt. Maar indien nodig heeft het ook een fysiek passend antwoord op elk niveau van fysieke dreiging. Daarom weerbaarheid op maat dus!

Systema is gericht op mentale en fysieke gezondheid. De basis is ontspanning, beweging, ademen en een juiste lichaamshouding. Je vormt het naar wat past bij jou. Daarom leer je niet eindeloos veel technieken of bewegingen, die wellicht helemaal niet passen bij jouw lichaam.

Hierom is Systema werkelijk geschikt voor iedere leeftijd, iedere lichaamsbouw,  jongen/man of meisje/vrouw. Systema helpt je aan een betere houding, goede ademhaling en een meer ontspannen lichaam, waarbij je beter met spanning kunt omgaan. Naast inspanning, is er veel aandacht voor ontspanning en zijn de lessen gevarieerd, leuk en gezellig!

Meer achtergrond over Systema vind je ook onder het het kopje ‘Wat is Systema?

Naam en motto van Phoenix Systema
“Onze grootheid zit niet in het vallen, maar in het opstaan telkens daarna”

De naam is geïnspireerd door de mythische vogel Phoenix, die verbrandt en dan herrijst uit haar as:

Ons motto
Wij geloven in opstaan, overwinnen en leven. Opstaan, altijd weer…
Ongeacht de uitdaging, de diepte van verdriet, pijn, woede of wanhoop in ons leven.

WIJ STAAN OP!
Wij staan op om sterker te zijn
Wij staan op om beter te zijn.
Wij staan op omdat we er mogen zijn.
En telkens als we weer opstaan, zijn we sterker. En met iedere uitdaging die we ontstijgen, worden we wijzer, krachtiger en onverzettelijker.

Onverzettelijk in de strijd, voor ons onszelf en anderen. In een gevecht – maar vooral onverzettelijk in onze wil. Onze wil om in dit leven ieder aspect in ons ten volste tot uiting te laten komen. Onverzettelijk in het beschermen en het uiten van wie we werkelijk zijn. Zodat we het beste van onszelf kunnen delen met anderen.

Phoenix Systema